Fontoslinkek

… Linkgyűjtemény …

Szenzi

A visszaélés-bejelentési rendszer szerepe a kkv szektorban

A kis- és középvállalkozások szerepe az ország gazdaságában több szempontból is meghatározó. A kkv szektor állítja elő a hozzáadott érték több, mint felét, míg a versenyszférában foglalkoztatott
munkavállalók 70%-ának biztosít munkalehetőséget. Ezáltal a hazai kis-és középvállalkozások nem csak a munkahelyteremtéshez, hanem az innovációhoz és a gazdasági növekedéshez is jelentősen hozzájárulnak. Azonban a kkv-k számára is jelentős kihívást jelenthet a korrupció, a visszaélések, szabálytalanságok.

A jogszerű működés és a versenyképesség növelésének elősegítésére alkotta meg az Európiai Parlament és a Tanács azt az irányelvet, melyet később az új panasztörvény néven köztudatba került 2023. évi XXV. törvény is alapul vett. Ennek értelmében a törvény hatálya alá tartozó hazai vállalkozások számára elengedhetetlen, hogy saját belső visszaélés-bejelentési rendszert hozzanak létre, amely segíti őket a hasonló problémák elleni küzdelemben.

Egy ilyen rendszer bevezetése a kkv szektorban fontos előnyökkel járhat az érintettek számára. A visszaélés-bejelentési rendszer elősegíti a tisztességes versenyt a piacon, mivel a  jogszerűtlenül működő versenytársakat hátrányos helyzetbe hozhatja szabályosan működő társaikkal szemben. Ez hozzájárul a piaci átláthatósághoz és a versenyhez, ami a gazdaság egészét erősíti.

Egy  jól működő visszaélés-bejelentési rendszer  növeli a kis-és középvállalkozásoknál foglalkoztatott munkavállalók és a beszállítók, alvállalkozók bizalmát. Ha a kollégák és az üzleti partnerek tudják, hogy a vállalkozás hatékonyan lép fel a visszaélésekkel és a korrupcióval szemben, akkor nagyobb valószínűséggel maradnak elkötelezettek a cég iránt. Ez javítja a vállalkozás hosszú távú fenntarthatóságát.

Összességében a visszaélés-bejelentési rendszer bevezetésének kötelezettsége a magyarországi kkv-k és az egész gazdaság számára hasznot hordoz, mivel erősíti a jogállamiságot és a tisztességes, átlátható működést támogatja.

Related Posts